Political Views
   
 

Ο «γεννίτσαρος» Ραούφ Ντενκτάς και πως μας επιβλήθηκε ως συνομιλητής αντί να δικαζόταν για τα εγκλήματά του…

της Φανούλλας Αργυρού

Posted on by admin

Ο τουρκοκύπριος πολιτικός Ραούφ Ντενκτάς ο οποίος ξεψύχησε το βράδυ της 13ης Ιανουαρίου 2012, γεννήθηκε το 1924.  Ο πατέρας του, Ραΐφ Εφέντης, καταγόταν από το αμιγώς τουρκοκυπριακό χωριό Άγιος Επιφάνιος. Στο χωριό αυτό, όπως υποδηλοί και η ονομασία του, όλοι οι κάτοικοι ήταν απόγονοι εξισλαμισμένων χριστιανών και ο Ντενκτάς ήταν απόγονος φραγκοεβραίων, με πολύ κοντινούς πρόγονους ορθόδοξους.
http://www.inews.com.cy/index.php?option=com_content&view=section&layout=blog&id=11&Itemid=122&lang=el

Για την καταγωγή του Ραούφ Ντενκτάς (με πραγματικότητες μέχρι το 1989) έγραψε ο καθηγητής, ιστορικός και ερευνητής, μ. Δρ. Κώστας Κύρρης στο βιβλίο του “History of Cyprus” και σε σειρά άρθρων του από το 1950 μέχρι το 1996 στον Τύπο, καθώς και στο περιοδικό του «Χρονικό της Λαπήθου» κ.ά. και τα οποία έλαβε υπόψη στο βιβλίο του που εκδόθηκε το 2003 από τις εκδόσεις Γερμανός ο φίλτατος πρώην βοηθός αρχισυντάκτης της Σημερινής Χαράλαμπος Χαραλαμπίδης, με τίτλο « Ραούφ Ντενκτάς – Βίος και πολιτεία μιας διχασμένης προσωπικότητας της Εγγύς και Μέσης Ανατολής».

Ο Ραούφ Ντενκτάς υπήρξε ο ιδρυτής της τουρκικής τρομοκρατικής οργάνωσης ΤΜΤ, η οποία ιδρύθηκε με εντολή της Άγκυρας για προώθηση των τουρκικών σχεδιασμών για «Επανάκτηση της Κύπρου» που ετοίμασε το 1956 με δύο εκθέσεις του, κατ΄εντολή της τουρκικής κυβέρνησης Μεντερές,  ο συνταγματολόγος και μετέπειτα και πρωθυπουργός της Τουρκίας Δρ. Νιχάτ Ερίμ. Και τις οποίες φανέρωσε πρώτος ο μ. Δρ. Νεοκλής Σαρρής στο βιβλίο του «Η άλλη πλευρά». (Για λεπτομέρειες βλέπε  «Αιματηρή Αλήθεια» www.freedomjustice.com.cy )

Ο Δρ. Νιχάτ Ερίμ υπήρξε ταυτόχρονα και  αρχιτέκτονας των ζυριχικών συμφωνιών του 1960, όπως παραδέχονται οι Βρετανοί στα έγγραφά τους, καθώς συνεργάστηκε πολύ στενά μαζί τους στο Λονδίνο από το 1955 μέχρι το 1959 στην προετοιμασία τους, με πρόνοιες  που ευνοούσαν τα τουρκικά συμφέροντα (εφόσον το Λονδίνο λόγω αμερικανικών κυρίως ενστάσεων δεν μπορούσε να επιβάλει την διχοτόμηση). Τα υπέρ-προνόμοια για μια μειονότητα του 18%, το βέτο του Τουρκοκύπριου αντιπροέδρου με όλες τις προβλεπτές πιθανότητες κατάρρευσης του δισλειτουργικού Συντάγματος… («Διζωνική Εκτέλεση της Κυπριακής Δημοκρατίας 1955-1959»).

Πως μας επιβλήθηκε ως διαπραγματευτής                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Ο Ο Ντενκτάς, μετά το προετοιμασμένο και προσχεδιασμένο από τον ίδιο σε συνεργασία με την Άγκυρα, τουρκικό πραξικόπημα τα Χριστούγεννα του 1963 εναντίον των Ελληνοκυπρίων και της Κυπριακής Δημοκρατίας με στόχο την κατάργησή της και δημιουργία δύο «Ομόσπονδων Κρατών» στο νησί, «έφυγε κρυφά με τη βοήθεια του Γλαύκου Κληρίδη στην Τουρκία». (Προαναφερθέν βιβλίο Χ.Χαραλαμπίδη).

(Προηγήθηκε όμως η συμμετοχή του τον Ιανουάριο του 1964 στη διάσκεψη που κάλεσε η «εγγυήτρια» Βρετανία στο Λονδίνο, όπου απαίτησε λύση  ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ, καθώς η Τουρκία στόχευε στην διάλυση της Κ.Δ και στην αντικατάστασή της με δύο ξεχωριστά ομόσπονδα κράτη.  «Διζωνική Εκτέλεση της Κυπριακής Δημοκρατίας 1955-2011» ).

 «Επανήλθε όμως, κρυφά στις 31 Ιουλίου 1964 και υποκίνησε τη δημιουργία «τουρκοκυπριακού καντονίου Τυλληρίας– Λεύκας». Είχε μεταβεί και ο ίδιος στην περιοχή για να ελέγχει από κοντά την κατάσταση. Η ενέργεια εκείνη των Τούρκων οδήγησε στις μάχες της Μανσούρας… Οι νικηφόρες εκείνες για την Εθνική Φρουρά μάχες, άρχισαν στις 3 και έληξαν στις 8 Αυγούστου 1964. Οι στασιαστές που είχαν ενισχυθεί με Τουρκοκύπριους φοιτητές και «γιουρούκηδες»-άτακτους, που είχε φέρει ο Ντενκτάς από την Τουρκία, ηττημένοι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους και να υποχωρήσουν στα Κόκκινα. (Ακολούθησε το ολοκαύτωμα της Τυλληρίας με τους τουρκικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς με τις απαγορευμένες βόμβες ΝΑΠΑΛΜ).  Ο Ντενκτάς, που φοβόταν νέα προέλαση της Εθνικής Φρουράς και σύλληψή του, έφυγε τη νύχτα από τον ορμίσκο των Κοκκίνων με τουρκικό πολεμικό σκάφος, στην Τουρκία και εγκαταστάθηκε στην Άγκυρα. Από εκεί, εκ του ασφαλούς πλέον, κατηγορούσε την Κυπριακή Κυβέρνηση για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων και για δήθεν εγκλήματα των Ελλήνων σε βάρος των Τουρκοκυπρίων, τους οποίους καλούσε σε εξέγερση. Παρέμεινε στην Άγκυρα μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου 1967… Με τη σιωπηρή συγκατάθεση της Άγκυρας  αναχώρησε κρυφά από την Αλεξανδρέττα...

Για το υπόλοιπο ιστορικό και αποκαλυπτικό κομμάτι του άρθρου πηγαίνετε στον σύνδεσμο www.fanoulla.koukouvagia.com